Proč !

15.05.2023 11:23

POUTNICKÝ KŘÍŽEK

Vítejte na krásném místě v blízkosti naší obce Střezimíř.

Stojíte na místě, kde dozajista stáli i naši předkové a hleděli na krásnou scenérii před sebou.

Když obec Střezimíř v roce 2008 nechala na těchto místech postavit malý altánek k odpočinku a rozjímání vzrostl o tuto lokalitu zájem místních i přespolních. / viz silvestrovské buřtíkování /

A nyní k poutnickému křížku. V roce 2017 byla v Mladé Vožici obnovena tradice pěších poutí na Svatou Horu v Příbrami a jelikož trasa vede přes naší obec, chtěli jsme poutníkům dopřát i tento pohled do dáli směrem k jejich cíli. Stejně jako my místní i oni se nemohli vynadívat. Při dalších ročnících nás čekalo, jak to v životě chodí i vzpomínání na Ty z nás, kteří se již další pouti nedočkali. A to nebylo daleko k myšlence, aby na tomto místě vzniklo vzpomínkové místo.

V roce 2020 jsme oslovili majitelku pozemku paní Burdovou, jestli by jí tento záměr nevadil a ona byla pro, děkujeme!

Pan Novotný z Milevska nám poskytl křížek, který měl podle jeho dřívějších majitelů ještě někde mít smysl.

A pak již stačilo poprosit kamarády Jana a Jarku Pohanovi o pomoc a mohli jsme s nimi a manželkou, křížek na tomto úžasném místě usadit.

Bylo to v květnu roku 2020, těsně před další pěší poutí na Svatou Horu, takže místo ani křížek ještě nebyly v dokonalém stavu, ale myšlenka byla naplněna a i doplněna oblázky se jménem svatohorských poutníků, kteří už nemohli putovat s námi.

O úpravu křížku a okolí se s námi postarali Karolína Stráníková
 a kovář z Mladé Vožice pan Zelenka.

Lokalitu obec Střezimíř doplnila lavičkou k odpočinku a tak se toto místo nestalo jen místem pietním, ale i místem odpočinkovým pro místní i přespolní a to nás upřímně moc těší!!